сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 10

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Влахов Мицов: Џабе се троши националната енергија

Веќе 25 години енергијата на македонскиот народ се троши без никаква корист и за самиот народ и за македонската држава. Мала земја по територија и население мора да ги користи вешто и природните ресурси...
StefanVlahovMitcov

Државата како „брза кујна“

Има такво кулинарство, во кое само за дваесет минути мора да бидат подготвени јадења од се и сешто. Учесниците во кујната носат се што ќе им падне на памет и ги малтретираат готвачите. Патентот за тоа...
StefanVlahovMitcov

Изборот е: Државата или смрт!

За решавањето на наметната однадвор, пред година и пол, политичка криза имаше две опции. Едната беше Пучот да биде уништен преку цврсти дејствија на државните институции, а неговите учесници да бидат...
StefanVlahovMitcov

Слушајте ги поетите наместо политичарите

Од дамнешни времиња е познат фактот, дека поезијата има предност пред политиката во нејзината пророчка моќ. Не е потребно да се навраќаме на кинеската, индиската и египетската поезија создадена пред...
StefanVlahovMitcov

Македонците, во споредба со државните институции, никогаш не капитулирале

Не е потребно нашироко да го аргументираме горенаведеното тврдење. Доволен е фактот дека македонската самосвест и име /идентитет/, се зачувани околу три милениуми, а македонските државни институции...
StefanVlahovMicov(1)

Македонците во споредба со државните институции никогаш не капитулирале

Не е потребно нашироко да го аргументираме горенаведеното тврдење. Доволен е фактот дека македонската самосветс и име /идентитет/ се зачувани околу три милениуми, а македонските државни институции...
StefanVlahovMitcov

Ќе преживееме ли како држава во 2016 година?

Пред половина век македонскиот титан Гане Тодоровски ја создаде најкратката национална програма во светот. Во еден збор: Македонствување. И не само што ја навести, туку и се’ до неговата смрт и ја реализираше. Што...
mirka-nova[160]

Заев го нишанеше Груевски, а си пукаше во мадињата

Дозволете ми на почеток да го парафразирам Фидел Кастро, односно неговиот говор на Генералното собрание на ООН од 1960 година за ситуацијата во светот. Ги повика присутните за миг само да размислат каков...
StefanVlahovMitcov

Албанскиот „либерален“ тероризам

Определбата „либерален терорист“ можеме да ја споредиме со определбата „дрвено железо“. И за едното, и за другото ќе кажете, дека не е можно. Но, кај Албанците се е можно. Можно е на пример терористот...
StefanVlahovMitcov

Национална програма за Македонија

Конгресот на СДСМ веќе по којзнае кој пат ја покажа разликата меѓу партиска и национална програма. Кога една партија е национално одговорна таа се фокусира врз клучните прашања на народот и државата....
StefanVlahovMitcov

Историјата не се создава со зборови

  Познато е тврдењето на Черчил дека Балканот произведува повеќе истории отколку што може да сомеле. Ќе дополнам дека станува збор за вербална, запишана, а не за остварена историја. Од осамостојувањето...

БЕТМЕН ВЕЛИТ: О како је лепо да си текст на „ПлусИнфо“

Кога ќе прочита човек „СКАНДАЛ НА ПЛЕТВАР“ може да помисли свашта. Дека Лепа Брена имала секс со камионџија на чешмата кај „Че“. Дека градоначалникот на Прилеп пеел караоке бугарски патриотски нумери...
StefanVlahovMitcov

Потребни се акции, а не задоцнети реакции

Најголем проблем на нашите македонски институции (кога сме имале држава-државни, кога сме немале-општински и културно просветни) е дека наместо акција од нивна страна секогаш имало реакции. При тоа...
neno_mircevski

До кога СДСМ ќе продава магла за медиумска слобода?

Ниту девет години во опозиција не се доволни за СДСМ да го промени арогантниот однос кон новинарите и јавноста. Дури и сега, во период кога наводно се борат за поголема медиумска слобода и за поставување...
StefanVlahovMitcov

Да ја спречиме секоја форма на федерализација

Обидите за уништување на Република Македонија се уште од осамостојувањето од 1991 година, но до 2001 се остваруваат преку надворешни притисоци, а од терористичката војна против нашата држава до денес –...

Најчитани вести