четврток, 25 мај 2017  |  Вести денес: 37

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

latas

Специјален

Имавме една бурна, монтипајтоновска недела зад нас. Специјална недела. Не е само заради специјалниот обвинител, има и многу друго. Бегалците и понатаму се топ тема. Ние сме им нешто како калдрма до германскиот...
StefanVlahovMitcov

Нема светски мир без распуштање на НАТО

Дали се сеќавате на едно од пророштвата на Нострадамус: „Кога над Европа има 28 ѕвезди и државата пред нејзината врата се јави, ќе падне како Јерихон“. Во минатото некои ја идентификуваа државата со...
StefanVlahovMitcov

24 години – Од самостојност до протекторат

Се прашувам дали имаме совест и морал кога го славиме „8 Септември“ и осамостојувањето на Република Македонија? Што всушност славиме? Нашата немоќ, нашата без’рбетност, нашиот пораз. Затоа што, по...
StefanVlahovMitcov

Македонците во светот – нашата вистинска поткрепа

Ако имав можност ќе ставев текст во македонскиот Кривичен законик, кој одредува затворска казна за секој ако негира, навредува и плука врз македонската дијаспора. Тоа е исто како да плукаш врз македонската...
StefanVlahovMitcov

Каде да најдеме лидери наместо пудлици?

Уште во средината на минатиот век, Ерик Фром најави дека доаѓа времето на анонимните авторитети, кои ќе ги заменат автентичните. Политиката секогаш имала видлива и скриена страна, но проблемот е во...
dejan

Тажен математичар, тажна математика

Многу бранувања предизвика последниот предлог на лидерот на ВМРО ДПМНЕ и премиер на Македонија, Никола Груевски, за добивање бонус од 17 пратеници за онаа политичка партија која ќе победи на претстојните...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Повторување на историјата

За почеток една анегдота: „Денес глупите го изучуваат англискиот јазик, носталгичарите – рускиот, футуристите – кинескиот, а реалиститите го изучуваат јазикот „Калашников“. Ако овие зборови ви изгледаат...
StefanVlahovMitcov

Македонски патриоти, доаѓа вашето време

Во 1862-1863 година познатиот руски писател Чернишевски ја напиша својата творба “Што да се прави? Роман пишуван во темница“.  Истиот овој наслов ќе го повтори и Ленин во 1902 г. За жал македонската голгота...
dejan

Геро контраш

Голема трагедија ги погоди селата на Шар Планина. Особено Шипковица. Загубени се човечки животи, а меѓу нив и детски. Огромна е и материјалната штета, но тоа ќе се поправи и направи. Луѓето за жал не. Премиерот...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Без поука од македонските Илиндени

Секоја година на 2 август македонскиот државен врв – претседателот, премиерот и претседателот на Собранието, се растрчани по местата поврзани со македонските Илиндени: Крушево, Пелинце, спомениците...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Поткупливоста на балканските елити

Познато е тврдењето дека она што не може да се купи со пари се купува со многу пари. Во минатата колумна напишав за стратегијата на САД, применувана од 1947 година до денес, за создавање на луѓе со консумативна...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Пржино ќе ја испржи Македонија

Пред две години во поговорот на мојата книга „Држава како се гради и брани“ напишав: – Откако стана јасно дека Унијата нема да ја прими Македонија под нејзиното уставно име (идентитет), Меморандумот...
StefanVlahovMitcov

Балканот – колонија на западот

Во минатата колумна потенцирав дека по референдумот во Грција, пред Ципрас сите опции се отворени и дека не постои механизам Грција да биде истерана ниту од еврозоната, а уште помалку од ЕУ, ако не ги...

Што може да стори Грција за подобрување на својот углед?

Наплив на мигранти, конфликти во соседството, голем должнички товар, недоволно наплатени даноци, загуба на работни места, општа неизвесност – доколку се праша еден просечен германски даночен обврзник...
StefanVlahovMitcov

Ципрас и македонските политичари

Минатата колумна ја завршив со реченицата дека денес премиерот на Грција Алексис Ципрас ни’ одржува предавање на тема достоинство. По референдумот во неделата можам да додадам дека такво предавање...

Најчитани вести