петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Цената на нафтата продолжи да расте

нафта2

Последни вести

Нафтата продолжи со поскапувањето и во почетокот на денешната трговија. Eвропскиот брент додаде уште 0,76%, достигнувајќи 62,09 долари за барел. На овој начин тој поскапува со над 26 проценти од најниската вредност при затворање на пазарот – 49,16 долари на 20 јануари.

Американската лесна сурова нафта се покачи со 0,5% до 53,94 долари за барел, а малку порано ја допре границата од 54 долари. Од 28 јануари, кога сортата затвори при 45,23 долари, суровината се качила за 19,3%.

Со денешните пазарни движења, разликата помеѓу двата главни типови надмина 8 долари за барел.

 

Најчитани вести