Политика

Централниот одбор на СДСМ синоќа ги комплетираше органите на партијата што не се избираат на Конгрес

Централниот одбор на СДСМ синоќа ги комплетираше органите на партијата што не се избираат на Конгрес

Ги комплетиравме новите партиски органи, уште попосветено да работиме за граѓанските и државните интереси, изнави во неделата вечерта шефот на СДСМ, Зоран Заев, откако едногласно Централниот одбор на неговта партија ги поддржа предлозите соопштени од претседателот на СДСМ, Зоран Заев, за членови на Извршниот одбор, за генерален секретар, како и за потпретседатели на СДСМ.

Во функција на зајакнување на партијата, како што најави Заев, зголемен е бројот на потпретседатели на СДСМ.

За потпретседатели на СДСМ се избрани Оливер Спасовски, досегашниот генерален секретар на СДСМ, Мухамед Зекири, досегашен член на ЦО на СДСМ, Петре Шилегов, партискиот портпарол, Благој Бочварски, досегашен член на ИО и остануваат потпретседатели Дамјан Мачневски и Фросина Ременски.

За нов генерален секретар на СДСМ е избран досегашниот потпретседател на партијата, Александар Кирацовски.

За членови на новиот Извршен одбор на СДСМ, Централниот одбор ги избра Стефан Богоев, Рената Дескоска, Драган Тевдовски, Љупчо Николовски, Максим Димитриевски, Ѓоко Танаскоски Петар Атанасов,Спасе Глигоров, Есра Салихи, Нина Велкова, Хари Локвенец, Дијана Ќурчиска, Тања Ковачев, Аднан Џаферовски, Маја Миленковиќ и Кети Василевска. Во 16-члениот состав на Извршниот одбор, не само што се испочитувани статутарните одредби за застапеност на младите и жените, туку има поголем број од предвиденото, односно шест млади и седум жени.

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев во излагањето пред членовите на Централниот одбор истакна дека пред СДСМ како владејачка партија е уште поголемата одговорност уште попосветено и поодлучно да работи во интерес на граѓаните и на државните интереси.

„Сите заедно, и во земјава и надвор од неа, докажавме дека СДСМ е столбот на државата и на државноста. Да продолжиме да работиме одговорно за граѓанските и државните интереси“, порача Заев на вечерашната седница на Централниот одбор на СДСМ.