Магазин

Чаша полна здравје – вода со лимон

Чаша полна здравје – вода со лимон

Само една чаша вода и сок од лимон можат да направат чудо за нашето здравје.

Половина цеден лимон во чаша со вода еднаш дневно има доволно витамин Ц за борба против настинка и грип. Нутриционистката Мишел Чевели истакнува дека лимонот ја подобрува спосбноста на телото да апсорбира железо, кое е здраво за имунолошкиот систем.

Таа додава и дека лимонот е одличен за борба против стареење на кожата.

Лимонот содржи пектин, благодарејќи на кој подолго време не чувствуваме глад.

Ова овошје е една од најважните алкални намирници, која ја балансира киселината во организмот. Без тој баланс ќе биде подложни на разни воспаленија.

Антисептичките својства ги уништуваат лошите бактерии во устата, а сокот од лимон делува како средство за дезинфекција.

Високото ниво на калиум во лимонот им помага на мозочните функции за контрола на крвниот притисок. Лимонот и водата заедно, исто така, ги намалуваат стресот депресијата.

Овој напиток делува и како средство за чистење на црниот дроб, односно детоксикација.