среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 14

Честитка на Вељановски за Денот на наставата на турски јазик

trajko-veljanoski-makedonij

Последни вести

Претседателот на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски, им го честита 21 декември- Денот на наставата на турски јазик, на сите припадници од турската заедница кои живеат во Република Македонија.

– Можноста за користиње на мајчиниот јазик е едно од најзначајните права преку кои се овозможува создавање, чување и промоција на идентитетот на народите. Преку негувањето на своите основни обележја, турската заедница и турскиот јазик даваат значаен придонес во раскошниот мозаик на различни култури и традици кои се негуваат во Република Македонија, стои во честитката од Вељаноски.

Тој истакнува дека во Македонија високо се цени придонесот на сите етнички заедници, бидејќи клучот кон успешна иднина е во толеранцијата и соживотот меѓу сите граѓани во државата.

– Нашиот напредок на сите полиња е заснован на почитување, доверба и заедништво, вклучувајќи го и напредокот кон евроатланската интеграција, се вели во честитката од претседателот на Собранието по повод Денот на наставата на турски јазик.

Најчитани вести