вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 1

Честитка од Димитриев по повод Успение на Пресвета Богородица

По повод големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица денеска премиерот Емил Димитриев упати честитка до Архиепископ Охридски и Македонски, Господин Господин Стефан, до членовите на Синодот и до сите православни верници, лично и од име на Владата на Република Македонија.

dimitriev

Поврзани вести

По повод големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица денеска премиерот Емил Димитриев упати честитка до Архиепископ Охридски и Македонски, Господин Господин Стефан, до членовите на Синодот и до сите православни верници, лично и од име на Владата на Република Македонија.

Интегрален текст од честитката:

Дозволете ми Вам лично, на членовите на Синодот и на сите православни верници, од мое лично име и од име на Владата на Република Македонија, да Ви го честитам големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица.

Денес, во духот на нашата вековна традиција и обичаи, нашиот народ го одбележува големиот празник Успение на Пресвета Богородица, посетувајќи ги храмовите посветени на Пресвета Богородица и молејќи се на Мајката Божја за здравје, мир, спокој, љубов и благодет во семејствата и во државата.

Славејќи го денешниот празник, сите ние ја славиме големината и значајноста на Дева Марија и нејзиниот пример за богоугоден живот, за потребната човечка скромност, за љубовта кон Бога и ближните и смирение пред Божјата Волја. Тоа се примерите кон кои треба да се придржуваме и тоа се одликите на православието што секој верник го упатуваат кон милоста Божја.

Чествувајќи го денешниот празник, во овие динамични времиња полни со предизвици и искушенија, да се помолиме на Мајката Божја, за здравје, меѓусебна љубов, толеранција, почитување и разбирање во нашите семејства, во нашата земја и во светот.

Нека Пресвета Богородица го чува нашиот народ и нашата држава и нејзината милост нека го покрие целиот христијански народ!

Нека ни е честит и вековит големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица!

Најчитани вести