Македонија

Честитка од Иванов по повод Св. Климент Охридски

Честитка од Иванов по повод Св. Климент Охридски

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов упати честитка до поглаварот на Македонската православна црква, архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан и до сите верници од православна вероисповед по повод празникот Св. Климент Охридски.

– Одбележувајќи го делото на првиот словенски епископ и творец на Охридската книжевна школа го прославуваме денот на Свети Климент Охридски творецот на кириличното писмо и основоположникот на македонската писменост. Овој голем светител, целиот свој живот го посветил на просветителската дејност, ширењето на христијанската вера и описменувањето, стои во честитката.

Овој е голем ден, бидејќи, како што е наведено, Свети Климент е закрилник и патрон на македонскиот народ низ целата негова историја. Затоа неговото име го носат многу цркви, институции и училишта како директен наследник на неговата благородна мисија.

– Честитајќи ви го големиот празник сакам да ја искажам мојата цврста увереност дека и во иднина Македонската православна црква ќе продолжи да ја негува свеста за значењето на големиот македонски просветител. Повторувајќи ги моите искрени желби до вас и до сите верници од православна вероисповед, ви посакувам благословени и среќни празнични денови, се вели во честитката на Иванов до г. г. Стефан и православните верници.