Магазин

Четири податоци што никогаш не би требало да ги праќате по СМС или меил

Четири податоци што никогаш не би требало да ги праќате по СМС или меил

Најголемата грешка што можеме да ја направиме кога станува збор за нашите лични податоци е ако се однесуваме во стилот „тоа нема баш мене да ми се случи“.

Иако кражбата на идентитетот нхема да значи крај на с ветот, но ако тоа ви се случи м ожеби би посакале да  б иде крај на светот. Навистина не е пријатно кога б и почнале да ви пристигнуваат сметки за нешто што никогаш не сте го купиле. За да не ви се случи тоа еве на кои податоци треба да внимавате.

  1. ЕМБГ

Постојат добри причини зошто овој број е таен и никако не би смееле да го испратите по меил или СМС пораки.

  1. Податоци од кредитната картичка

Немојте да ги испраќате ниту по меил и немојте да го откривате ниту на страниците за кои не сте апсолутно сигурни дека се заштитени.

  1. Фотокопија од возачка дозвола или лична карта

Оној што поседува вакви копии може да ви направи голема штета.

  1. ПИН кодови и лозинки

Иако на голем број луѓе ова им звучи само по себе разбирливо, постојат многумина кои се однесуваат мошне опуштено со сопствените лични податоци. Кога ќе се случи да с танат жртва на кражба на податоци, обично премногу е доцна.

Затоа секогаш треба да го сведете на минимум откривањето на сопствените податоци, да ги прегледувате сите сметки што пристигнуваат и ако се открие проблем веднаш да дејствувате за да се контролира штетата.