Секс

Четири проблеми кои ги погодуваат жените за време на секс

Четири проблеми кои ги погодуваат жените за време на секс

Сексуалните проблеми можат да бидат и тоа како фрустирачки, бидејќи не само што можат да му наштетат на вашиот сексуален живот, туку можат и на врската. Најновите истражувања, спроведено во Белгија пробало да открие како животната доба влијае на различните врсти на сексуалн и дисфункции кај жените, како што се недостаток на сексуалните желби, возбудување, потешкотии или неможност за постигнување оргазам, како и болка во текот на односите.

Во истражувањето учествувале повеќе од 15 илјади жени од 16 до 74 години, а секоја од нив ја исполниле анкетата за својот сексуален живот. Испитаниците морале да се изјаснат од оценка од 0 до 3, нула е означена за отсутност на проблемот, а 3 е за сериозен проблем.

devojka-lezi-na-krevetu-1415039499-50598

Истражувачите откриле како некои проблеми, за кои се верува дека се појавува со години, се јавуваат кај младите жени. Еве кои се клучните проблеми:

1. Манијак за сексуални желби

Ова е наредок проблем меѓу младите жени, ни сеуште ги погодува нешто повеќе од 0 отсто од жените меѓу 20 и 24 години, околу 20 отсто во добата меѓу 25 и 29 години, а најчестите се меѓу жените се во 50-те и 60-те години. Иако тој се зголемува со годините, манијакот за сексуални желби дефинитивно не е проблем само на постарите жени, а тоа секако придонесува секојдневен стрес, исцрпеност, проблеми со самодовербата, антидепресиви, контрацептивни пилули и слично.

2. Манијак за сексуално возбудување

Потешкотиите со влажнењето на вагината се еднакви и кај жените од 16 и кај оние од 49 години. По менопаузата и хормоналните промени, тие разлики се многу поголеми. Овие проблеми можат да доведат до болки во односот, па затоа проблемот не треба да се игнорира, а како одлично решение секслозите ја наведуваат употребата на лубриканти.

par-u-krevetu-1414176338-50131

3. Потешкотии или недостаток на оргазам

Овие потешкотии во 25,4 отсто од случаите ги погодуваат жените меѓу 20 и 24 години, а постапно се намалуваат во доцните 20-ти, 30-ти и 40-ти години за повторно да се појават во 50-те години. Како причина сексолозите го наведуваат фактот дека во раните 20 години жените имаат промени на партнерите за секс, а бројните истражувања во минатото отриваат дека на тој начин на жените им е мн огу потешко да постигнат оргазам. Како жените стареат, толку е веројатно да се најде постојан сексуален партнер, со кој им е убаво и кој знае што ги возбудува и што ги доведува до подобар и почест оргазам.

4. Секс со болки

На овој проблем најчесто се жалат жените меѓу 16 и 19 години, а бил малку застапен меѓу жените во 30-те и 40-те години. Процентот на болни односи повторно ќе се појават во нивните 50-ти години, што е веројатно последица на менопаузата и хормоналните промени.