ТОП,Македонија

Чуков: Она што се случува во Македонија е типично мешање на други држави однадвор

Чуков: Она што се случува во Македонија е типично мешање на други држави однадвор

Бугарија се соочува со странски интервенции во внатрешното уредување, слично како и Македонија, а Балканот е сé поочигледна темпирана бомба, предупредувт бугарските експерти за бугарските медиуми, пренесува Дневник.

Имено, обидот на турските власти да ги мобилизираат гласачите со бугарски пасоши да ги поддржат турските партии на неодамна одржаните парламентарните избори предизвика сериозна загриженост во официјална Софија. Дебатата беше концентрирана на обвинувањата кон Анкара за мешање во политиките на Бугарија, што беше осудено од речиси сите бугарски политичари.

Деновиве и бугарскиот претседател Румен Радев, најавувајќи дека следната недела ќе го додели мандатот за формирање нова влада, предупреди оти немешањето во странските работи е најголем влог во добрососедските односи. Според него, Бугарија мора да реши дали ќе биде држава што нема да дозволи мешање од надвор.

Професорот на софискиот универзитет, Владимир Чуков, за Дневник вели дека демографската динамика која постои на Балканот последниве години во состојба во која некои од земјите се членки на ЕУ и НАТО, а други не се, стана фактички проблем.

Она што се случува во Македонија, она што се случува во Бугарија, е типично мешање на други држави однадвор. Факт е дека постои демографска динамика во Албанија и Турција, која еволуира до степен што Тирана преку албанските партии во Македонија интервенира, исто како што и Анкара преку турските партии го стори тоа. Ова што се случува истовремено покажува и дека тоа сме го дозволиле како држави, значи постои ерозија на државноста сфатена како лидерство, како извршна власт, како политички партии и на крајот како граѓанство“, Чуков.

Според професорот, нема простор во овој момент за безбедносни предвидувања во смисла на тоа дали безбедноста на државите, односно Балканот, е загрозена, но индикации сепак постојат.

Фактот што на Балканот постојат два типа држави: едни што се членки на ЕУ и НАТО и други што не се, само посебе значи дека првите по дефиниција се побезбедни за разлика од вторите. Не дека членството во ЕУ и НАТО е гаранција за безбедноста, но сепак заштитата и правилата на игра се поинакви“, нагласува Чуков.

Во насока на обезбедување на безбедноста и заштитата на националните интереси, добро се познати ставовите на македонскиот претседател Ѓорге Иванов. Тој е дециден и не отстапува од одлуката дека мандатот нема да го додели сé додека ткн Тиранска платформа не биде категорично отфрлена.

Бугарскиот претседател, пак, ѝ порача на идната влада дека треба да се избори за заштита на националната безбедност. За таа цел, според Радев, неопходно е да се одлучи дали Бугарија ќе дозволува регистрирање на етничките партии, како и кој ќе ги финансира верските заедници.

Ние треба да решиме дали навистина ќе бидеме држава која нема да дозволи регистрирање етнички партии. Ќе бидеме ли држава што ќе се грижи за своите вери така што ќе ги штити, ќе ~ помага за веронауката или ќе бидеме држава што ќе дозволи целосно финансиско обезбедување на нашите верски заедници да се обезбедува однадвор. Ако бугарската држава одлучи да преземе обезбедување на сите верски заедници во државата, вклучувајќи плати и издршка, ќе треба да плати меѓу 15 и 17 милиони лева. Владата и Народното собрание проценат треба да проценат дали вреди Бугарија да ги дава овие пари“, порача Радев.