Македонија

Цивил инкасирал половина милион евра од СОРОС за само 3 години

Цивил инкасирал половина милион евра од СОРОС за само 3 години
„Цивил“ инкасирал половина милион евра од СОРОС за само 3 години

Џабир Дерала од невладината Цивил земал огромни пари од СОРОС, во времето на СДСМ земал и државни пари а фигурира и во неколку невладини организации од македонското политичко подземје. Тој се разоткрива како еден од главните соросоиди кои за интересетие на СДСМ се претсавува како НВО сектор, објави ТВ „Сител“.

И покрај овие факти, Дерала бара да донесува одлуки во преговорите за надминување на политичката криза. Односно бара да биде власт без избори. Дерала и неговата организација Цивил за само 3 години од 2011 до 2014 пријавиле приход од дури 524,569 евра. Според економските експерти, за овој временски период ни поуспешните средни компании не заработуваат толку, се вели во прилогот на  новинарот на ТВ „Сител“, Љупчо Златев.

 „Цивил“ за само 3 години пријавила приход од дури 524,569 евра
„Цивил“ за само 3 години пријавила приход од дури 524,569 евра

„Голем дел од граѓаните никогаш не слушнале за Цивил и нејзините активности, но и покрај тоа оваа организација добивала грантови од Фондацијата Сорос, од останати меѓунарони донатори но и од државата. Во 2005 кога кадар на СДСМ го водеше Советот за Радиодифузија, на Дерала и Цивил им бил одобрен проект вреден 27,000 евра за да снимаат филм. Филмот не ја  видел светлината на денот, а во 2013 Советот поднесува и тужба против него.

Според извори од СРД, поради нелогичниот договор кој го составил тогашниот претседател од СДСМ, судот проценил дека Дерала не треба да ги врати парите, туку 8 години откако ги земал треба да почне да го снима филмот. Покрај овие ангажмани. Дерала фигурира во невладините од македонското политичко подземје како  „Ајде“ и во „Граѓаните за Македонија“. Неговата организација е една од постарите соросови организации во Македонија.

Иако персоналот на Цивил го сочинуваат четворица, се претставуваат дека се експерти за избори, медиуми, човекови права, филм, музика, европски интеграции и се останато за кое може да се добие грант од ’политичкото подземје’“, се наведува во прилогот на ТВ „Сител“.

 

Поврзани вести:

Ова се платенците на Сорос, кои бараат власт без избори. Таа подземна политика на Сорос, која ја презема власта во СДСМ и сака да ја води државата без да добие поддршка на избори, последниве две години соработува со уште порадикалното балканско политичко подземје­ фабриката за државни удари