Балкан

Црква „исплива“ од езеро во Турција

Црква „исплива“ од езеро во Турција

Од длабочините на турското езеро Никеја, се појавија остатоци од христијански храм, што според информациите потекнува од петтиот век.

Се претпоставува дека храмот е потонат во езерото по земјотресот, што се случил во 740-та година. Според археологот Мустафа Сахин станува збор за храмот „Свети Петар“,од византискиот период.

Црквата е поставена во насока запад-исток, а висината на остатоците е помеѓу 1,5 и два метри.