петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Црногорската болница Кодра ќе добие 3 милиони евра од ЕБРД

The EBRD's 2011 Annual Meeting in Astana, Kazakhstan, 20-21 May 2011

Последни вести

Европската банка за реконструкција и развој ЕБРД обезбеди заем од 3 милиони евра за водечката приватна болница Кодра во Црна Гора.

Со заемот ќе се спонзорира проширување на капацитетите на болницата за да се овозможи подобра интензивна нега и сложени операции, како и воведување на нови ангеографи. Со новата зграда ќе се спојат два постоечки оддели во болницата Кодра со што ќе се зголеми капацитетот за повеќе од половина.

Болницата Кодра е основана во 2001. година како поликлиника, а во моментов е најголемата приватна болница во Црна Гора која нуди дијагностика, оперативни зафати, кардиолошки, гинеколошки, ортопедски и други услуги.

Претставникот на EBRD во Црна Гора, Џулио Морено изјави:

Ги поддржуваме плановите на Кодра за проширување и со задоволство ќе помогнеме финансиски за понатамошно реализирање на истите. Кодра е одличен пример за тоа како треба да функционира сериозна и посветена компанија во здравствениот сектор, и служи како пример во здраствениот сектор.

Заемот е овозможен под финансиска рамка на ЕБРД која овозможува исполнување на финансиски потреби на компании со мал и среден развој во земјите членки на организацијата кои моментално не се поддржани од други финансиски организации. Организацијата најчесто овозможува позајмици за проширување и обнова.

До денес ЕБРД инвестирала над 500 милиони евра во Црна Гора во сите сектори на економијата со што вкупната инвестиција надминува 900 милиони евра.

Најчитани вести