Македонија

Црвен крст помогнал на 3.515 настрадани семејства до Скопје и Тетово

Црвен крст помогнал на 3.515 настрадани семејства до Скопје и Тетово

– Поради недостатоци во податоците, средствата од хуманитарната помош не се префрлени на 426 семејства и истите се контактираат од страна на Црвен крст на Република Македонија со цел комплетирање на податоците потребни за исплата, велат од Црвениот крст.

Од Црвен крст на Република Македонија посочуваат дека во своето работење се раководат од позитивните правни норми во државата. – Во овој контекст, при исплатата на хуманитарната помош до настраданите семејства Црвен крст на Република Македонија го примени членот 3 од Законот за персонален данок на доход согласно кој при секоја исплата кон физичко лице (освен во случајот на чллен 6 од Законот за персонален данок на доход) потребно е да се плати персонален данок во висина од 10 отсто, се додава во соопштението од Црвениот крст на Република Македонија.