понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад

cvetni-lei-1

Поврзани вести

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад. Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ деновиве засадуваат есенски цветен расад од видот темјанушка (виола), лаванда, украсна зелка и хризантема во цветните леи на повеќе локации во градот.

Акцијата за засадување есенски цвеќиња на јавните зелени површини ќе продолжи и во наредните денови.

Во центарот на градот заменет е летниот со есенски расад од видот темјанушка (виола) во жолта и бела боја во цветната топка на булеварот ВМРО. Со цвеќиња се уредени и цветните леи во форма на триаголник на булеварот Гоце Делчев.

Со есенски расад се разубавени и жардиниерите во форма на коцка на кејот на Вардар.

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад

Пред зградата на Собранието на Република Македонија во цветната леа во форма на знаме е засаден цветен расад виола, во црвена и жолта боја. На булеварот Свети Климент Охридски се засадени околу 1.300 парчиња од видот виола во жолта и во виолетова боја, како и 600 парчиња од видот украсна зелка.

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад

Цветните леи се разубавуваат со есенски расад

Во вториот дел од паркот „Македонија“, што се протега по должината на булеварот Митрополит Теодосиј Гологанов уредена е цветна леа со околу 180 парчиња од видот хризантема, а засаден е и есенски расад од видот лаванда.

Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ деновиве го косат булеварското и блоковското зеленило, ги кројат дрвјата и грмушките и ги собираат паднатите лисја и отпадоците од јавните зелени површини.

Најчитани вести