петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Д-р Бојиќ: Здравјето на Шешељ е сериозно влошено

bojic

Последни вести

Претседателот на конзилиумот на лекари кои се грижат за здравјето на Воислав Шешељ, д-р Милован Бојиќ истакна дека здравјето на лидерот на радикалите е значително влошено.

“Ги повикувам сите да ги согледаат фактите и да му дозволат на Воислав Шешељ во мир и на слобода да се избори со тешката болест.

Просто е неверојатна одлуката на Хашкиот трибунал според која Шешељ мора да се врати во Шевенинген. Се ова што се случуваше последниве неколку месеци ми делува како игра со која некој намерно сака да се поигра со неговата тешка здравствена состојба.

Против волјата на Шешељ, лично преку Министерството за правда доставив комплетна документација околу неговата здравствена состојба до канцеларијата на Хашкиот трибунал во Белград. Детално објаснив и околу процесот на неговото лекување и следните чекори кои ќе треба да се превземат”, нагласи Бојиќ.

Според него, хемотерапијата е единствениот начин да се запре болеста, а доколку биде вратен во Хаг, Воислав Шешељ ќе прекине со истата.

“Некако успеавме да го наговориме да започне со примање хемотерапија, што е единствен начин да се запре дополнителното ширење на оваа болест. Сепак болеста е веќе проширена во пределот на главата, вратот и црниот дроб.

Како и да е, само што прими една доза хемотерапија, веднаш стигна веста од Холандија според која судот донел нехумана одлука за негово враќање во Шевенинген. Шешељ ќе треба да се врати онаму каде што и ја доби болеста, и тоа во моментот кога започнавме да ги лекуваме последиците од неговиот прв престој таму.

Ова е најкритичниот момент од неговото лекување, доколку сега се врати во Холандија, неговиот живот ќе биде во голема опасност. Токму поради ова, уште еднаш апелирам сите надлежни во овој случај да ги согледаат фактите и да му дозволат на Шешељ да се избори во мир и слобода со оваа тешка болест”, заврши Бојиќ.

Најчитани вести