четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 39

Дачиќ: Русија уште еднаш да ја преиспита одлуката за Јужен тек

IVICA DACIC

Последни вести

Шефот на српската дипломатија Ивица Дачиќ вели дека се надева дека по дополнителни разговори сепак ќе се постигне спогодба помеѓу ЕУ и Русија за изградбата на гасоводот Јужен тек.

Дачиќ по расправата за Западен Балкан во ЕП изјавил пред новинарите дека изградбата на гасоводот е мошне важна за Србија, затоа што не постои алтернативен парвец за снабдување со гас на земјата освен оној од Украина.

– Граѓаните на југоисточна Европа ги имаат истите права како и оние во средна и северна Европа кои направија сличен таков аранжман со Русија и бараме рамноправен третман, изјавил тој.

Србија, како што рече Дачиќ, повикува уште еднаш да се преиспита можноста за изградба на Јужен тек, затоа што досега беа вложени многу напори и труд за изградбата на овој проект и неможе да се откаже од тој алтернативен правец за снабдување со гас.

Најчитани вести