Свет

Далај Лама нема да дојде на погребот на Мандела

Далај Лама нема да дојде на погребот на Мандела

„Не планира да оди“, рекол портпаролот Тензин Такла.

Тој не дал објаснување зошто Далај Лама нема да присуствува на комеморацијата, која се одржува во вторник, или на погребот кој што е закажан за 15-ти декември.

На Далај Лама, кој живее во Индија, не му е одобрена виза за Јужна Африка во 2011-та година, кога бил повикан да одржи предавање во рамки на прославата на 80-от роденден на соборецот на Мандела, Дезмонд Туту.

Преторија прв пат го одби барањето за виза на Далај Лама во 2009-та година.

Тој од 1959 година живее во Индија, откако побегна од Кина по неуспешниот бунт против властите во неговата земјат.