Македонија

Дали има сеизмички нарушувања кај Косел?

Дали има сеизмички нарушувања кај Косел?

Никакви сеизмички нарушувања не се забележани кај охридско Косел.

Опасност од активирање на вулканот во Косел нема. Станува збор за природна појава, која е навистина ретка во Европа и може да биде туристичка атракција.

Од вчера се поставени апарати за сеизмолошки мерења во Косел, а простор за паника нема.

– Според она што е регистрирано од страна на апаратите се е во рамките на нормалната сеизмичка активност, истакна доктор Драгана Черник за Сител и додаде дека апаратите ќе бидат таму неколку недели иако и сега простор за паника нема.

Сеизмолошката активност на територијата на цела Македонија и регионот се следи 24 часа секој ден во неделата.