Магазин

Интересни факти Дали сте знаеле дека….

Дали сте знаеле дека….

Човекот годишно вдишува и издишува по 50 милиони пати.

Во месеците кои почнуваат со недела, секогаш има Петок 13-ти.

Човекот се раѓа со 300 коски, умира со 206.

Со просечно пенкало  можете на нацртате линија долга 45 километри или да напишете 50.000 зборови.

Една четвртина од коските се во стапалата.

Просечна личност троши две недели од својот живот чекајќи на семафор.

Потребни се повеќе калории да се изеде целер, отколку калории што содржи целерот.

Се проценува дека до 2080 година бројот на луѓето на Земјата ќе порасне на 14 милијарди.

Најголемата снегулка во светот била широка околу 38 сентиметри.

Индијанците имињата на децата ги давале според првото нешто ќе го видат надвор, па така има имало имиња како „Бик кој седи“, „Вода што тече“ или „Големо дрво“.

Племето Митами во Запада Африка имаат своја верзија на фудбал, но со мозок од човек.

Кока-колата би била зелена ако не се додаваат бои.

Во 17 век, еден турски султан наредил да сите негови жени да се удават и да се заменат со нови.

Човечката бутна коска е појака и од бетон.

Не е возможно да се кивне со отворени очи.

 

Земјата е единствената планета која не добила име според некој Бог.

Најстарата гума за џвакање е постара од 9.000 години.

За да се произведе еден килограм мед, пчелата мора да помине два милиона цветови.

Слонот е единствениот цицач кој не може да скока.

Како и отисокот од прсти, и јазикот е уникатен.

11 отсто од светската популација пишува со лева рака.

Расипан часовник покажува точно време два пати дневно.