Свет

ВИДЕО: Како изгледа Дамаск по четири години војна?

ВИДЕО: Како изгледа Дамаск по четири години војна?

Населбата Џобар во Дамаск е еспицентар на најсилните воени дејствија во Сирија, а исламските бунтовници одбиваат да се откажат од контролата врз областа. Областа што некогаш била мошне густо населена сега е напуштена во целост, јавува „Раша Тудеј“.

Најголемиот дел од населението избегало од населбата што е под контрола на бунтовниците во источното предградие Гоута во Дамаск, а бробените дејствија речиси во целост ја разрушија населбата.

Пред конфликтот во Сирија што започна во 2011-тата, населбата имала околу 300.000 жители, а најголем дел од нив биле Сунити. Во предградието имало голем број културни одбележја, меѓу кои и Зелената Синагога, најстарата еврејска синагога во светот. Исто така, тука се наоѓа и Големата Џамија во Џобар, заедно со гробот на пророкот Елија. Во Џобар исто така има и повеќе стари бањи изградени во времето на Отоманите.

Сега ова предградие е само уште еден од спомениците за моменталните разорувања и страдањето на цивилното население за време на војната. Погледнете ја видео снимката.