петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 17

Дански пратеник бара да се пука на чамците со мигранти

Тој подоцна ја ублажи својата изјава во статусот на Фејсбук, каде наведе дека не мислел оти треба да се пука на луѓето, туку бродовите на НАТО да можат да стрелаат во воздух во знак на предупредување.

migranti

Последни вести

Безбедносните сили би требало да пукаат на чамците со мигранти кои се обидуваат нелегално да влезат во Европската унија, изјави денеска данскиот пратеник и припадник на Данската народна партија Кенет Берт.

-Единствен ефикасен начин е да ги свртите чамците и да кажете: Не можете да пловите во рамките на оваа национална граница, а доколку тоа го сторите, ќе биде пукано на вас или ќе бидете испратени назад, изјави Берт за телевизијата ДК4.

Тој подоцна ја ублажи својата изјава во статусот на Фејсбук, каде наведе дека не мислел оти треба да се пука на луѓето, туку бродовите на НАТО да можат да стрелаат во воздух во знак на предупредување.

Портпаролот на Данската народна партија Сорен Сондергард рече дека ваквите изјави не се официјален став на партијата.

Најчитани вести