Свет

Со датумот за почетокот на Брегзит, нов пад на фунтата

Со датумот за почетокот на Брегзит, нов пад на фунтата

Фунтата се намали за еден отсто во однос на американскиот долар и кон заедничката европска валута- еврото.

За една британска фунта сега се потребни 1,28 долари и 1,14 евра, што е најнизок курс кон американската валута, од крајот на јуни и соопштувањето на резултатите од референдумот, додека кон еврото, станува збор за најниската вредност на британската влаута во изминатите три години.

Финансискиот аналитичар во лондонскиот финансиски центар Сити, Конор Кемпбел, изјави за Би-Би-Си дека ваквата ситуацаја со фунатата не претставува изненадување, затоа што се очекуваше почнувањето на процесот на Брегзит да биде „лоша вест“ за британската валута.

– Она што најмногу го покрена денешниот пад, тоа е најавата (на премиерот Меј и на другите конзервативни политичари) дека запирањето на имигрантите од ЕУ е главната цел на владата, дури и доколку тоа се судри со британското останување на заедничкиот пазар, објаснува Кемпбел.

Во исто време, експерти на Сити тврдат дека пазарот во Велика Британија, засега, останува стабилен, најмногу затоа што извозните фирми имаат полза од ослабнатата фунта и од нејзиното натамошно опаѓање.