Балкан

Давутоглу повика за формирање на преодна Влада во Сирија

Давутоглу повика за формирање на преодна Влада во Сирија

Министерот за надворешни работи на Турција, Ахмет Давутоглу повика за формирање на преодна Влада во Сирија.

„Власта, која загуби легитимитет, треба да биде сменета и на нејзино место да биде формирана преодна Влада. Исто така е неопходно веднаш да се запре крвопролевањето и од двете страни. Треба да се заштити територијалниот интегритет на Сирија, да се поддржат демократските вредности во земјата и да се почитува нејзиното население“, истакнал Давутоглу во својот говор за време на конференцијата „Женева-2“.

Давутоглу додал дека конференцијата е историски момент и можност да се стави крај на војната во Сирија.

Министерот изјавил дека во моментов во Турција се згрижени 700.000 бегалци од Сирија и дека земјата ќе продолжи да прима лицата кои бараат спас од конфликтот, предаде „РИА Новости“.