Македонија

Децата од градинка „Срничка“ засадија дрво за мир

Децата од градинка „Срничка“ засадија дрво за мир

Најмалите се вклучија во акцијата „Засади дрво за мир“. Дечињата од градинката „Срничка“ засадија дрвца и се вклучија во светската кампања, на која ќе се приклучат повеќе од 5.000 училишта и градинки од 120 земји од целиот свет.

Садењето дрвја ги симболизира надежта и трајноста на животот.

На овој симболичен начин со садење дрвја се означи и 21-ви септември, Светскиот ден на мирот на Обединетите нации.

Настанот со садење дрвја во дворовите на градинките ги поврзува децата од целиот свет, насочувајќи ги кон прашања од областа на животната средина.

-Најважно е што ова акција го промовира образованието за мир и ја зголемува свесноста на децата и учениците за важноста на дрвјата и шумите во светски рамки, се вели во соопштението од општина Аердором.