Магазин

Децата создадени во нацистичкот проект Лебенсборн, уште се живи

Децата создадени во нацистичкот проект Лебенсборн, уште се живи
Децата создадени во нацистичкот проект Лебенсборн, уште се живи

Освен логорите на смртта, втора најголема тајна на нацистите за измена на светот, бил т.н. проект Лебенсборн. Според расистичките идеи на филозофот Розенберг, техничките детали ги разработил Хинрих Химлер.

Сакале да го променат човечкиот вид

Нивната идеја била да одгледаат во специјални домови стотина илјади русокоси и силни деца, за да до 1972 година Голема Германија добие 120 милиони надлуѓе.

Нејзините вооружени сили во тој контекст би се зголемиле на 600 СС-дивизии. Со таа воена моќ никој никогаш не би можел да им се спротивстави.

Таа сосема неверојатна идеја на промена на човечкиот вид на целата планета била можеби и најлудата замисла која таа нацистичка група опседната со мистик, култови, алхемија, негогаш ја смислила.

Идеални им биле Норвежаните, „потомци на Викинзите“леб

„Нордискиот човек е најубавото човечко битие на светот. И по интелегенција и по својата појава, тој е супериорен. Нордиецот е светлокос, има сини очи- крал над кралевите во однос на сите други припадници на човечката раса на земјата“, напишал Ханс Гунтер, нацистички теоретичар на расите.

Викинзите според овие теории, давале идеално ариско потомство, бидејќи ги имале сите карактеристики како Германците, па дури и подобри. Но Норвешка не била доволна.

Собирале жени за создавање на суперариевака раса

Според планот на Химлер, создаден е специјален тим на агенти кои требало да собираат жени за создавање на суперариевска раса од окупираните земји, но и од целиот свет.

Тие барале жени во Норвешка, Холандија, Белгија, Данска, Франција, Британија, Канада, Австралија и во САД. „Обележаните“ жени се праќани во Германија.

Проекот таму веќе бил во полн замав. Кон средината на 1936 година Химлер го отворил првиот Лебенсборн во преградие на Минхен. Во составот имало Домови за мајки и Домови за деца.

Експериментот за нацистите не успеалле

Вкупно имало шест такви специјални домови за деца и 17 домови за мајки. За секоја Германка која имала повеќе од три и четири деца, бил востановен дури и “Мајчински крст“ како одликување, нешто во вредност како во рангот на „Железниот крст“.

Но, многу делови од експериментот не тргнале на добро. На многу новореденчиња почнале да им темнеат сините или зелени очи.

Јозеф Менгеле се прашувал може ли да се промени бојата на очите? Може ли косата да потемни порад честите изложувања на сончеви зраци?

Децата кои не останале русокоси, ги чекала тажна судбина. Загушување со плин. Пред самиот крај на Рајхот, Хитлер наредил уништување нан сите Лебенсборн деца, но тој план е спречен.

Сакале да ги истребат сите деца пред крајот на војната

Господарот на Ррајхот, уверен во тоа дека во светот има место само за еден народ, би уверен дека Германците заслужиле колективно уништување.

На воениот министер, архтектот Шпер кој Хитлер го обожувал и го гледал како свој наследник, Фирерот му наредил да ја запали цела Германија.

За среќа, Шпер имал доволно раум и доволно храброст да се спротивстави на наредбата на Хитлер.

Проектот бил таен, додека Американците не ја пронашле архиватал

Проектот Лебенсборн бил строго чувана тајна и за него можеби и не би се дознало ако Американците, по ослободување на Германија, не дошле до архивата и не ги пронашле бројните домови во кампусот.

До крајот на војната родени се, наводно, повеќе од 42.000 деца од мајки доброволки и СС војници, во тајни клиники во Германија и во окупираните земји. Но, наводно, уште 200.000 русокоси и синооки деца се земени и однсени во „Церството“.

Американците, децата за кои се воспоставило дека се дел од експериментот на нацистте, сакале да ги вратат во матичните држави, но тие на таа идеја реагирале панично. Овие деца, интензивно германизрани, индоктринирани во нацистичкиот дух, воглавно останале во Германија.

Проектот го продолжил Николае Чаушеску

Се проценува дека денеска во таа земја живеат повеќе од 100.000, но тоа е уште една приказна за која не се зборува јавно. Сојузничките обвинители не успеале да ги соберат сите детали за Лебенсборн. Нацистите во Нирнберг се обвинети поради 40.000 киднапирани русокоси деца од Полска, но случајот е проследен со завера на молчење.

Според некои информации, Лебенсборн во Романија, наводно го продолжил Чаушеску.

Жалната судбин ана илјадници деца кои по војната во Европа оделе какопроколнати, жигосани, без дом, без татковина, е трајно предупредување за цената која се плажа за налудничавите планови за расна дминација.