Свет

Демонтирана експлозивна направа пред Капитол хил во Вашингтон

Демонтирана експлозивна направа пред Капитол хил во Вашингтон

Антитерористичкиот одред на полицијата безбедно демонтираше експлозивна направа во експрес лонец поставена во напуштено возило во близина на Капитол хил во Вашингтон. Сопственикот на возилото е уапсен.

Ваков тип на бомби беа употребени за време на нападите на маратонот во Бостон во април 2013-та година.

Портпаролката на полицијата поручникот Кимберли Шнајдер изјави дека полициската патрола вчера забележала празно паркирано возило на улица, кај трговскиот центар западно од Капитол хил. Во возилото бил забележан лонецот, а бил детектиран и мирис на бензин.

Таа додаде дека полицијата ги демонтирала сомнителните уреди во возилото, вклучувајќи и лонец под притисок, што предизвикало гласна експлозија.

Фото: Reuters