Македонија

„Ден на идеи“ во Владата, Груевски посветен на граѓаните

„Ден на идеи“ во Владата, Груевски посветен на граѓаните

Манифестацијата „Ден на идеи“, што веќе неколку години се организира во Владата на Република Македонија и оваа година масовно беше посетена. На оваа манифестација, граѓаните на Македонија во директна комуникација со министрите на Владата, ги кажуваат своите идеи, а потоа се разгледувани од страна на стрчните тимови. И оваа година „Ден на идеи“ наиде на масовна посветеност од старана на граѓаните на Македонија.

Сите предлози и идеи дадени од страна на граѓаните ќе бидат систематизирани, а понатаму ќе бидат процесуирани до соодветните министерства, соопшти владиниот портпарол, Александар Ѓорѓиев.

„Голем број од дадените идеи се преточуваат во конкретни проекти и понатаму се реализираат“, изјави Ѓорѓиев.

За овој ден се пријавени помеѓу 250 и 270 граѓани, со што ова станува една стандардна бројка која секоја година се повторува.

„И оваа година најголем интерес кај граѓаните е да поразговараат и разменат мислења со претседателот на Владата, потоа со потпретседателите од економскиот систем, а интересно е што оваа година гоем број граѓани се заинтересирани да разговараат за иноваторството и претприемништвото“, рече владиниот портпарол.

Ѓорѓиев додаде дека ова е само еден од начините за собирање на идеи од граѓаните, потенцирајќи дека покрај овој ден, министрите ги користат и своите секојдневни активности да поразговараат со нив и разменат мислења.