Македонија

Денес е Свети Илија

Денес е Свети Илија

Свети Илија или Илија Громовник како што е познат помеѓу народот секогаш се паѓа на ист датум во најсушниот и најтоплиот дел од годината.

Се верува дека токму Илија е тој кој одредува кога и каде ќе падне дожд, а кога ќе биде суша. Поради тоа и до ден денешен во селата се задржал обичајот на Св.Илија да не се работи на поле, за да не се навлече гневот на светителот.

Народот вели дека по празникот Св.Илија полека одминуваат жештините и сонцето е се подраго.

Се верува дека на денешен ден е добро да јадете мед за здравје. Некогаш обичајот бил мајките да ги намачкаат децата со мед за цела година да бидат здрави.