понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 63

Денес му е роденден на Алберт Ајнштајн

На 14 март, 1879 година во Улм, Германија, е роден Алберт Ајнштајн.

einstein

Последни вести

Генијалецот на сите времиња е американски физичар, Евреин со германско потекло, најистакнат теоретичар на новата епоха во физиката. Тој целосно се откажува од неговото државјанство откако Адолф Хитлер доаѓа на власт.

Тој ја откри општата теорија за релативноста и законот за фотоелектричниот ефект со квантна теорија, а во 1921 година ја доби Нобеловата награда за физика. Ајнштајн почина на 18 април, 1955 година, во Принстон.

Најчитани вести