понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Денеска делумно затемнување на сонцето и во Македонија

sonce

Последни вести

Поголемиот дел од светот денеска, на првиот пролетен ден, ќе може да проследи како црниот Месечев диск накратко ќе го прекрие Сонцето, астрономски феномен што ќе биде видлив и од Македонија.

Затемнувањето на Сонцето во Европа ќе биде делумно, а на некои места како Фарските и Свалските острови ќе има целосно помрачување. Во зоната широка околу 500, а долга 5.600 километри, од северниот Атлантик до Северниот пол, Месечината целосно ќе го покрие Сонцето во период од две минути и 45 секунди, а значително затемнување ќе има и во северна Африка и на југозападот од Азија.

Според скопското Астономско друштво, затемнувањето во Скопје ќе почне во 9 часот и 37 минути, максимумот ќе биде во 10:45, а ќе заврши во 11:56 минути. За време на максмумот ќе се гледаат 43,5 проценти од дискот на Сонцето.

Астрономското друштво препорачува затемнувањето да се гледа со специјални очила наменети за тоа или со маски за заварување со заштитен фактор повисок од 13. Заинтересираните граѓани затемнувањето ќе може да го проследат и од плоштадот „Македонија“ во Скопје со телескопите на Астрономскоото друштво.

Не е препорачливо овој природен феномен да се фотографира со обични апарати без посебни филтри, бидејќи може да дојде до оштетување на чувствителните делови.

Феноменот кога Месечината се спушта на Сонцето последен пат беше на 4 јануари 2011 година, а  следното делумно затемнување што ќе може да се види кај нас се очекува на 21 јуни 2020 година.

Десеттото потполно помрачување на Сонцето во 21. век е најголемо во Европа по она од 1999 година. Според астрономите, следното целосно помрачување на Сонцето во Европа ќе биде на 12 август 2026 година.

Денешното затемнување на Сонцето ќе влијае на електричната мрежа во Европа, особено во Германија заради опаѓањето на производството на струја од соларните извори. Се очекува фотоволтаичните централи да производуваат за четири до шест пати помалку електрична енергија од вообичаеното.

Затемнувањето на сонцето не е единствената работа која денеска ќе се надвие над Европа. Ни се подготвуваат уште две ретки појави.

Во петок ќе се совпаднат затемнувањето на Сонцето над Велика Британија, Супермесецот и пролетната рамнодневица.

Супермесецот значи дека Земјиниот сателит ќе пролета покрај нас, многу поблиску од вообичаено и ќе делува многу поголем.

Пролетната рамнодневица значи дека подеднакво ќе траат денот и ноќта, а затемнувањето ќе направи двете појави да имаат „пострашна“ манифестација.

Овој 20 март се случуваат три ретки појави во исто време, а што сè не чека во овој мистериозен петок, останува да видиме.

Погледнете во живо како изгледа целосно затемнување на сонцето на Фарските острови:

Експертите за периодот на помрачувањето на Сонцето препорачуваат децата да не го набљудуваат затемнувањето, бидејќи може да дојде до оштетување на очите ако се гледа директно во него.

За време на овој феномен, кој ќе биде видлив речиси во цела Европа, тие советуваат и да не се фотографира затемнувањето, без заштитни очила.

Најчитани вести