среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Денеска е Меѓународниот ден на лицата со инвалидност

invalidnosts

Последни вести

Во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со инвалидност – 3 декември, денеска во Скопје ќе се одржи традиционалниот хуманитарен концерт „Аплаузи“, тркалезна маса и промоција на филмот „Најдолгите секунди“.

Под мотото „Сакам да пеам, можам да пеам – сакам да свирам, можам да свирам и сакам да играм можам да играм“ во Универзалната сала ќе се одржи традиционалниот хуманитарен концерт „Аплаузи“.

Концертот е во организација на хуманитарното здружение „Кралицата Есма и Стево Теодосиевски“ во партнерство со Универзална сала, а ќе настапат деца од специјалните училишта, институции и домови во Република Македонија. Покровител на третиот хуманитарен концерт „Аплаузи“ е министерот за труд и социјална политика Диме Спасов.

Во организација на Институт за дефектологија при Филозофскиот факултет во Скопје и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија и неговите членки во Ректоратот на УКИМ ќе се одржи тркалезна маса на која ќе присуствуваат министрите за образование и наука и за труд и социјална политика Абдилаќим Адеми и Диме Спасов.

Центарот за Даунов сундром Меѓународниот ден на лицата со попреченост ќе го одбележи со промоција на филмот „Најдолгите три секунди“ во Кинотеката на Македонија. Филмот е на Ефтим Трајчов Ѓаурски, а главната улога е на 21-годишниот Гоце Маринковски, лице со Даунов синдром од Штип. Филмот зборува за неколку аспекти од животот на лицата со даунов синдром во нашата средина, односот на другите луѓе кон нив и суровоста со која многумина секојдневно се соочуваат.

Дел од настанот ќе бидат и фотографиите на Драган Гајиќ, Маја Аргакијева, Лидија Најдовска и Маја Јаневска-Илиев, кои прв пар беа изложени на 21-ви март, Светскиот ден на Даунов синдром.

Најчитани вести