ТОП,Македонија

Денеска е Петровден – помолете се и заблагодарете се

Денеска е Петровден – помолете се и заблагодарете се

Денеска е Св. апостоли Петар и Павле. Во народот овој празник е познат и како Петровден, а него завршува еден од четирите повеќедневни пости во годината, кој е врзан за празникот на Апостолите.

Денес црквата ги слави двајцата врховни апостоли Петар и Павле. А и историски нивниот празник се утврди пред празникот посветен на 12-те, т.е. на сите апостоли. Апостолот Петар се прославува како образец на цврстата и искрена вера, а Павле како оној кој најмогу се потрудил во проповедањето на распнатиот и воскреснат Исус Христос. Инаку тие, како и сите останати апостоли, имаат свои посебни празници во текот на богослужбеното годишно време.

Еден од најзначајните настани на Петровден е почетокот на традиционалната Галичка свадба.