петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Денеска е последен ден за пријавување за бесплатна бања и викенд

ДИК го поништи ветото, поддршка од Сојузот на пензионери

ДИК го поништи ветото, поддршка од Сојузот на пензионери

Последни вести

Истекува рокот за аплицирање за користење на услугите за бесплатен туристички викенд и бањско-климатска рекреација за пензионери. Сите заинтересирани пензионери за овие два проекти на МТСП можат да аплицираат уште денеска.

Услугите „Бањско-климатска рекреација на корисници на пензија за 2015 година” и „Бесплатен туристички викенд за корисници на пензија за 2015 година” може да ја користат лица корисници на старосна, инвалидска и семејна пензија остварена според прописите на Република Македонија и прописите на други држави со коишто Република Македонија има склучено договор за социјално осигурување.

Лицата корисници на пензија коишто користат и паричен надоместок за помош и нега од друго лице, додаток за мобилност или слепило имаат право на придружник за време на бањско-климатската рекреација и бесплатниот туристички викенд, потсетуваат од МТСП.

При рангирањето на поднесените барања, приоритет ќе им биде даден на пензионерите кои пред пензионирањето работеле во рудници со подземен ископ, и на пензионерите кои се корисници на инвалидска пензија со утврден повисок процент на инвалидност.

Најчитани вести