четврток, 23 март 2017  |  Вести денес: 44

Денеска е Собор на Св. Aрхангел Гаврил

Свети Aрхангел Гаврил се празнува веднаш по празникот Благовештение како учесник во настанот, односно како гласник на зачнувањето на Спасителот.

gavril-640x357

Последни вести

Свети Aрхангел Гаврил се празнува веднаш по празникот Благовештение како учесник во настанот, односно како гласник на зачнувањето на Спасителот.

А, денес црквата се сеќава и ги слави сите негови јавувања на човечкиот род од почетокот на времето се до денес.

Инаку, овој празник е најверојатно за првпат востановен во деветтиот век на Света Гора Атонска.

Најчитани вести