Македонија

Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија

Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија
Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија

Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија. Собранието денеска ќе ја продолжи 74-та седница со расправа по Извештајот на Европската комисија за Република Македонија за 2015-та година.

Фатмир Бесими, вицепремиерот за европски прашања на собраниската седница во понеделникот рече дека Македонија повторно доби препорака која е седма, но условена со два процеси-приоритетните реформи и имплементацијата на политичкиот договор. На Извештајот, додаде, ЕК ќе се наврати по априлските избори.

 Извештајот во себе содржи три дела. Тоа се политичките критериуми, економските и способноста за превземање обврски за членство во ЕУ, истакна Бесими.

Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија
Денеска ќе се продолжи расправата за извештајот на ЕК за Македонија

На 74-та седница на дневен ред се и измените и дополнувањата на Законот за постапување со бесправно изградени објекти, на Законот за градење, на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, сите по скратена постапка.

Пратениците ќе дебатираат и по Предлог законот за изменување на Законот за здравственото осигурување, и по Предлог законот за вработување и работа на странци, двата по скратена постапка.

На денешната седница ќе се расправа и по измените и дополнувањата на Законот за учебници за основно и средно образование по скратена постапка, како и по Предлог законот за изменување на Законот за учебници за основно и средно образование, во прво читање.

На дневен ред се и измените и дополнувањата на Кривичниот законик, Предлог законот за пробација, Предлог законот за амнестија поднесен од Павле Трајанов и Лилјана Поповска, Предлог законот за дополнување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, сите во прво читање, како и Информацијата за енормното загадување на амбиентниот воздух во Република Македонија.