недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 18

Денеска жолта фаза во Македонија

zolta

Последни вести

Според најавата на Метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, во текот на денешниот  ден територијата на цела држава ќе биде биде зафатена со повисоки температури кои ја дефинираат жолтата (алертна) фаза.

Станува збор за температури до 35 Целзиусови степени , кои се повисоки за овој период од годината и потребна е посебна внимателност за заштита на здравјето на населението, заради потребниот период за адаптација кон повисоките температури.

За таа цел, потребно е да се почитуваат општите препораки за заштита од повисоки температури, а посебно внимателни да бидат постарите, хронично болни лица, кои треба редовно да ја земаат препишаната терапија.

Поради високите темеператури и зголемената можност за појава на труењата со храна и цревни заразни заболувања, потребно е темелно миење на овошјето и зеленчукот пред нивната употреба, добра термичка подготовка на храната, задолжително чување храна во фрижидер на + 8 степени, како и избегнување консумација на лесно расипливи производи (разни кремови, мајонези, сладолед и сл).

Информации за топлотните бранови континуирано се дистрибуираат на интернет страната www.toplotnibranovi.mk.

Најчитани вести