Балкан

Денот на обидот за преврат прогласен за официјален празник во Турција

Денот на обидот за преврат прогласен за официјален празник во Турција

Во исто време, во спомен на жртвите на обидот за преврат градот Казан во округот Анкара ќе биде применуван Кахраманказан. Зборот „кахраман“ на турски јазик значи „херој“.

Датумот 15 јули е прогласен за официјален празник на Турција како „Ден за оддавање на почит на загинатите при обидот за преврат“.

При пучот во Турција загинаа скоро 300 лица, а околу 2.000 беа ранети.

Турските власти сметаат дека зад обидот за преврат стои „терористичка организација“ на исламскиот проповедник Фетулах Ѓулен, кој живее во доброволен егзил во САД.

Анкара бара од САД негова екстрадиција во Турција, но Вашингтон тврди дека нема да го предаде проповедникот се додека не добие недвосмислени докази за негова вмешаност во обидот за воен удар.