среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

„Денови на македонскиот мед 2015“

Посетителите ќе можат да дегустираат мед, а со нив ќе се водат и отворени разговори со цел да им се доближат медот и пчелните производи: матичен млеч, полен, прополис, пчелин отров и восок, како здрава храна и да се промовира пчеларството како значајна стопанска гранка и добар бизнис

med

Поврзани вести

Фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ на кој ќе бидат изложени пчелни производи од пчелари од цела Македонија ќе биде отворен денес на улица „Македонија“ во Скопје.

Покровител на 11-тата манифестација, што ќе трае до 26 септември е Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, а организатор пчеларската задруга „Матица Скопје“. Штанд ќе има Факултетот за земјоделски науки и храна од Скопје, а претставниците на дипломатскиот кор во Македонија ќе го изберат највкусниот мед на манифестацијата.

Посетителите ќе можат да дегустираат мед, а со нив ќе се водат и отворени разговори со цел да им се доближат медот и пчелните производи: матичен млеч, полен, прополис, пчелин отров и восок, како здрава храна и да се промовира пчеларството како значајна стопанска гранка и добар бизнис.

Во Македонија постојат над 4.000 пчелари со повеќе од 80.000 пчелни семејства од кои над 150 пчелни семејства имаат 2,1 отсто, речиси 30 отсто имаат од 50 до 150 пчелни семејства, 49,4 отсто од 20 до 50, а 18,4 отсто од едно до 20 пчелни семејства. Во земјава најмногу од пчеларите, дури 83,5 отсто практикуваат стационарно пчеларење кое дава помал принос, а само 16,5 отсто селидбено пчеларење.

Од едно пчелно семејство во Македонија во просек се добиваат по 12 килограми мед годишно, а на годишно ниво се троши само по 700 грама мед по глава на жител, додека во Германија потрошувачката е 9, а во Јапонија дури 16 килограми по жител.

Најчитани вести