Политика

ДЕОМ: Изборниот процес во мирна атмосфера

ДЕОМ: Изборниот процес во мирна атмосфера

Ограничената меѓународна набљудувачка мисија (ДЕОМ) на Советот за јавна дипломатија на Каталонија (Диплокат) кои ги следеа вчерашните парламентарни избори во државава на покана на Државната изборна комисија (ДИК) оценува дека изборниот процес поминал мирно.

– На денот на изборите, нашите набљудувачи посетија 55 гласачки места и шест изборни единици. Тие соопштија дека изборниот процес на местата кои ги набљудувале се одвивал во мирна атмосфера. Меѓутоа, мисијата изразува загриженост за изборните нерегуларности за кои беа известени нашите набљудувачки тимови пред и во текот на денот на изборите, се вели во соопштението од мисијата за набљудување на изборите (ДЕОМ).

ДЕОМ е составена од единаесет изборни експерти, меѓу кои главниот набљудувач и пет набљудувачки тимови распоредени низ целата земја во период од единаесет дена. Мисијата соопштува дека се сретнала со голем број македонски граѓани и учесници во изборниот процес, како што се претставници на избирачки тела, политички партии, набљудувачки групи, граѓански организации, академици и новинари.

Од Диплокат најавуваат дека во наредните денови, ќе излезе со изјава за изборите која ќе ги сумира клучните наоди на нивните набљудувачи.