петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Десет години затвор за косовскиот имам Ќазими

Основниот суд во Урошевац му изрече казна затвор во траење од десет години на имамот Зекирија Ќазими, кој беше обвинет за регрутирање за тероризам и поттикнување омраза и национално, расно и етничко нетрпение.

133062255

Последни вести

Заедно со поранешниот имам на џамијата „Ел-Кудус“ во Гњилане, судот им изрекол затворски казни и на шест други обвинети лица за поврзаност со тероризам.

Во соопштението на Судот за медиумите, Илир Бериша е осуден со казна затвор во траење од осум години,Садат Топојани со седум и пол години,Бурим Балази со четири и пол години,Ј.К. четири, Л.К. со три и И.К. со пет години затвор.

Против имамот Ќазими и шесте други осудени лица, Специјалното обвинителство на Косово покрена обвинение во јануари 2015 година а тие беа уапсени во текот на 2014 година.

Ќазими се смета за блисок соработник на Лавдрим Мухаџери, од косовски Качаник, кој е водач на албанските џихадисти во Сирија,како и на неговата десна рака Ридван Хаќиви.

Ќазими регрутирал џихадисти за терористичките групи ИД и Фронтот Ал Нусра, а бил и главен поттикнувач на џихад преку јавни предавања.

Најчитани вести