понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Десет стипендии за изучување на словачки јазик во Братислава

Министерството за образование и наука ги информира студентите, дека за академската година 2014/2015 можат да аплицираат за стипендии за подготвителен курс по словачки јазик на Универзитетот Комениус во Братислава. Десетте стипендии по словачки јазик ги доделува Владата на Република Словачка.

Slovakia

Поврзани вести

Министерството за образование и  наука ги информира студентите, дека за академската година 2014/2015 можат да аплицираат за стипендии за подготвителен курс по словачки јазик на Универзитетот Комениус во Братислава. Десетте стипендии по словачки јазик ги доделува Владата на Република Словачка.

Курсот е во времетраење од десет месеци, а вклучува и подготовки за полагање на квалификационите приемни испити на универзитетите во Словачка.

Месечната стипендија е во висина од 280 евра, а на студентите ќе им бидат покриени трошоците за сместување, исхрана и други поврзани трошоци.

По завршувањето на подготвителниот курс, студентите ќе го имаат истото право и услови како словачките студенти при запишување на факултет.

Аплицирањето за стипендијата е до 30 мај, а потребните документи треба да се достават во Министерството за образование и наука.

Подготвителниот курс започнува на 3 септември.

Најчитани вести