понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 1

Дешифриран јазикот на пандите

panda

Последни вести

Кинески научници тврдат дека го декодирале јазикот на пандите, а планираат да создадат и декодер што ќе го преведува нивниот говор.

„Индепендент“ пренесува дека кинески научници го дешифрирале значењето на 13 главни вокализации.

Истражувањето, кое траело пет години, покажало дека пандите користат специјални звуци за посебни состојби, како кога се среќни или гладни.

„Вау-вау“ значи дека се несреќни, а бебињата панди кажуваат „ги-ги“ кога се гладни.

Податоците од исражувањето научниците планираат да ги искористат за подобро разбирање на останатите врсти животни со кои ја делиме планетата Земја.

Најчитани вести