петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Девет сценарија за смртта на Адолф Хитлер

hitlerrrr

Последни вести

За време на Втората светска војна, Канцеларијата за стратешки услуги, која е претходник на денешената ЦИА, изнајмила американски психолог за да го анализира и да го предвиди однесувањето на Адолф Хитлер. Психологот Хенри Мареј составил извештај од 229 страници, под наслов „Личноста на Адолф Хитлер“, во која го опишал Фирерот како параноичен шизофреничар, пишува српски „Курир“.

Мареј предвидел дека менталната нестабилност на Хитлер ќе доведе до неговата пропаст. Хенри предвидел 9 различни сценарија што би можеле да му се случат на нацистичкиот лидер по 1943-тата година:

  1. Група германски бунтовници ќе го заклучат Хитлер во ќелија

Иако ова е една од неговите теории, Мареј вели дека не постои голема веројатност тоа да се случи, најмногу поради „почитта на народот“ кон Хитлер. Но, да се случело ова, Мареј бил убеден дека по затворањето, бунтовниците против негова волја би го одвеле во Америка. Штом би останал без моќ, Главниот штаб би ја преземал власта над Германија.

  1. Хитлер ќе биде убиен од Германец

Според извештаите на Хенри, Хитлер е опишан како параноична личност која е премногу загрижена од фактот дека некој би можел да пука во него или да го отруе. Поради тоа многу внимавал. Оваа теорија не била доволно темелна најмногу од причина што Германците не се склони да пукаат на своите лидери.

  1. Ќе лажира дека го убил некој близок пријател или Евреин

Доколку би било неопходно, Хитлер би ја организирал и исценирал сопствената смрт за луѓето на него да гледаат како херој кој е премногу рано одземен на неговата нација. Слично како смртта на Цезар, убиството на лојалниот следбеник му делувало како логично.

За да ја прошири сопствената теорија, Мареј претпоставил дека Хитлер дури барал на некој Евреин да го убијат, за да го докаже неговиот став дека сите Евреи се злобни.

  1. Хитлер ќе загине во борба

За да се одликува како херој и како храбар и одлучен лидер, Хитлер можеби би умрел на бојното поле. Оваа теорија се сметала за најверојатна.

  1. Ќе полуди

Мареј тврдел дека Хитлер е шизофреничар кој константно пати од емотивни колапси и неможе да размислува со чиста глава во стресни ситуации. Често бил опишуван како мрзоволен и со посебен карактер, а страдал и од инсомнија поради честите кошмари. Ова било доволно за да ја потврди теоријата на Мареј.

  1. Ќе изврши самоубиство

Оваа теорија се заснова врз големата гордост на Хитлер. Тој попрво би се убил отколку да дозволи да биде отруен. „Ако го избере овој начин, ќе го направи тоа во последен миг на најдраматичниот можен начин“, напишал Мареј.

  1. Ќе умре по природен пат

Логична причина која може да се примени за сите живи битија.

  1. Би побегнал во некоја од неутралните земји

Некои од неговите блиски луѓе би го онесвестил со некаква супстанца и против негова волја би го испратил на авион во Швајцарија каде би бил присилен да остане. Оваа идеја не би му се допаднала на Хитлер, затоа што тој би останал забележан во историјата како дезертер или кукавица.

  1. Ќе падне во рацете на Обединетите нации

Мареј не ја објаснил оваа теорија и ја опишал како најмалку возможна, но како теорија што нив најмногу би им била во интерес.

фото: AP

Најчитани вести