вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 61

Деветоодделенците од општина Кисела Вода изворно учеа за занаетчиството

Како изгледа еден работен ден на занаетчија? Што значи да се биде чевлар, молер, електричар, кујунџија? Учениците од осмо и деветто одделение од училиштата во општина Кисела Вода денес организирано, преку Секторот за локален економски развој при општината, посетија повеќе дуќани каде се уште се негува традиционалниот начин на изработка на производите.

zanaetcii1-640x360

Последни вести

Во работилниците на мајсторите, учениците добија одговори за вештините, компетенциите и знаењата потребни за изучување на определен занает. Од чирак до мајстор, од идеја, до готов производ спремен за пазар, модерното наспроти традиционалното, сево ова беше тема на дискусија на денешната средба на учениците со мајсторите.

Проектот е дел од оперативниот план на локалната стратегија за претприемничко учење на општина Кисела Вода за 2016 година. Истиот, до крај на следниот месец ќе ги опфати учениците од нависоките одделенија од сите училишта на територија на општина Кисела Вода.

zanaetcii2

Минатата година, преку оваа програма, деветоодделенците ги посетија индустриските капацитети кои се лоцирани на ова територија.

Целта е преку развивање на претприемнички дух меѓу младите во општина Кисела Вода, да се оспособат за поголема конкурентност на пазарот на трудот и доведувајќи до намалување на стапката на невработеност, примарно на територија на општина Кисела Вода, а со тоа и позитивно влијание на пад на стапката на невработеност во Република Македонија.

zanaetcii

Најчитани вести