ТОП,Македонија

Дезинфицирани 600 куќи во Стајковци, проценети штетите во 450 домови

Дезинфицирани 600 куќи во Стајковци, проценети штетите во 450 домови

Во санирањето на штетите од последиците од поплавите во скопското село Стајковци моментално се ангажирани 78 машини, околу 600 доброволци и сезонски и комунални работници и околу 150 припадници на армијата. Сите улици се пробиени и остануваат уште триесетина куќи од кои треба да се испумпа водата.

Mинистерот за труд и социјална политика Диме Спасов во разговор со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски при денешната посета на селото, информира дека расчистени се голем дел од улиците, а во моментот се работи на три кои се најкритични. Тој рече дека од вчера е почнато и со ноќни смени во расчистувањето на терен.

– На околу 600 куќи е завршена дезинфекцијата. Во селото има околу 1.050 куќи, од нив околу 750 беа поплавени, така што денеска или утре очекуваме да заврши дезинфекцијата на сите куќи. Интензивно се врши и проценката на штетите и досега е извршена кај 450 куќи. Најважно е што согласно последната одлука на Владата населението целосно ќе биде обесштетено, рече Спасов.

Груевски оцени дека од голема помош за населението е стопроцентното обесштетување, а ќе им помогне и авансното, затоа што за целосното обесштетување ќе бидат потребни неколку недели.

Во деловите каде се уште се ресчистува се дистрибуира храна за населението, а во деловите каде има струја и вода работите се враќаат во нормала. Електрична енергија е пуштена на 80 проценти од домовите, додека вода има.

Во однос на состојбата со улиците беше информирано дека сите улици се пробиени, од нив 50 проценти се целосно расчистени, а се работи на останатите каде граѓаните во изминатите неколку дена во континуитет го одложуваат отпадот од домовите.

Градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски рече дека веќе е во план миење на улиците, откако ќе бидат отстранети целосно отпадот и калта од нивната површина. За таа цел ќе бидат ангажирани 10 цистерни на градот, како и четири возила од противпожарната единица.