недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 10

Дигестивна хирургија ќе работи само за итни случаи следниве два дена

todorov-dodeli-reshenija-na-53-volonteri-vo-klinickata-bolnica-shtip

Последни вести

Клиниката за дигестивна хирургија поради смирување на состојбата следниве два дена ќе работи само за итни случаи, информира денес министерот за здравство, Никола Тодоров.

Одлуката е во четврток и петок да не работат, односно да работат само за итни случаи, а се што е елективна хирургија и амбуланта да пренасочиме кон други две установи, стара Градска болница и кон „8-ми Септември“.  Се случи многу сериозен криминален чин и со право докторите се револтирани и реагираат. Ние сме во комуникација со нив. Но, тоа што е најважно за нас е да се смири состојбата тука, да се создадат услови за нормално функционирање, а од друга страна ниту еден пациент да не трпи поради тоа, вели Тодоров.

Министерот за здравство додава дека иако вчера имало операции на Клиниката и се работело, сепак заеднички е одлучено дека потребно е време за смирување и стабилизирање на ситуација.

Докторите се луѓе кои имаат чувства и се нашле во една сериозна ситуација, голем број од нив биле сведоци на овој криминален, нецивилизиран и примитивен чин и нормално е тоа да има негативно влијание врз нив, посочува министерот Тодоров.

Тој додаде дека ќе биде одржан уште еден состанок, а се разговарало и за организациски планови, обезбедување, како и евентуално активирање на камери.

Најчитани вести