петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 39

ДИК донесе одлука за запирање на активностите поврзани со изборите

По времената мерка на Уставниот суд, денеска и Државната изборна комисија на денешната седница ги запре сите активности поврзани со изборите кои беа закажани на 5-ти јуни, се до конечната одлука на судиите.

ДИК објави: Македонија има 2,4 милиони државјани

ДИК објави: Македонија има 2,4 милиони државјани

Поврзани вести

По времената мерка на Уставниот суд, денеска и Државната изборна комисија на денешната седница ги запре сите активности поврзани со изборите кои беа закажани на 5-ти јуни, се до конечната одлука на судиите.

Претседателот на ДИК Александар Чичаковски рече дека треба да се запрат и сите понатамошни дејствија и активности на општинските изборни комисии, кои пак треба да се задолжат до ДИК  да достават извештај за работа и финансиски извештај за периодот од нивниот избор до 18 мај 2016 година.

Предлагам да се донесе заклучок  да се запрат и сите понатамошни дејствија и активности во насока на спроведување,  односно да доставиме информација  да се запрат сите понатамошни дејствија  и активности во насока на спроведување на предвремените парламентарни избори што требаше да се оддржат на 5 јуни 2016 година, а кои требаше да ги преземат Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски  услуги, Државната комисија за спречување  на корупција, Државниот завод за статистика  и Државниот завод  за ревизија, рече Чичаковски.

Членот на ДИК, Субхи Јакупи истакна дека Комисијата ќе продолжи со активностите кои, како што додаде, одат во насока на секојдневна работа што е надлежност на ДИК.

Како што почнавме и  стигнавме до прочистување на Избирачкиот список, мислам дека и понатаму треба да продолжиме со тие активности, рече Јакупи.

Најчитани вести