среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 43

ДИК го прекрши Изборниот законик

dik-cicakovski-640x294

Последни вести

Државната изборна комисија веќе точно 25 часа од затворањето на гласачките места, нема официјални информации и 100% обработени податоци за бројот на освоени гласови и пратенички места на партиите кои ја бараа довербата на граѓаните на предвремените парламентарни избори.

dik-zakonik

Според Изборниот законик со Член 135 се пропишува:

(1) Државната изборна комисија првичните резултати од изборите добиени по електронски пат ги објавува сукцесивно, а резултатите врз основа на податоците од записниците од општинските изборни комисии односно Изборната комисија на градот Скопје во рок од 12 часа по завршувањето на изборите,

(2) Државната изборна комисија конечните резултати од изборите ги објавува веднаш, а најдоцна во рок од 24 часа од денот на нивната конечност.

Ова значи дека според Изборниот законик, ДИК требаше да ги соопшти мандатите најдоцна и заклучно со 19 часот, на 12.12.2016 година (денеска) а бидејќи тоа не го направи, го прекрши Изборниот законик.

Најчитани вести